Grondbeleid is geen doel op zich, maar faciliteert de behoefte van particulieren en bedrijven om in Ede prettig en aantrekkelijk te wonen, te werken en te recreëren. De kwalitatieve uitwerkingen van de woonvisie geven de uitgangspunten voor de behoefte aan woningen in de grondbedrijfsprojecten. Op basis van onafhankelijke taxaties zijn de waarden van de uit te geven gronden bepaald. Gezien de hoge boekwaarde en de impact op de gemeentelijk financiën, is het van belang te sturen op de resultaten en risico’s van het grondbedrijf.
Recente ontwikkelingen vragen om meer aandacht of en hoe grond kan worden ingezet om doelstellingen op diverse terreinen te realiseren. Naast de zorg voor de kwaliteit van natuur en (agrarisch) landschap zullen ook ruimtevragen voor de stedelijke ontwikkeling (groei) duurzame energie klimaatadaptatie en het behouden en vergroten van de biodiversiteit aandacht vragen. Ruimteclaims worden in beeld gebracht om afwegingen mogelijk te maken.
In dit spanningsveld is dit jaar gestart met de ontwikkeling van een nieuw grondbeleid. Daarmee zal de mate van betrokkenheid en sturing van de gemeentelijke overheid opnieuw worden gedefinieerd. Verantwoording over de ontwikkelingen binnen projecten is nu vooral gericht op realisatie van programma, de financiële gevolgen en de risico's. Daarnaast is het van belang in de verslaglegging ook aan te geven wat het maatschappelijke belang is van de ontwikkeling. We gaan ons bezinnen hoe we over het maatschappelijk effect gaan rapporteren.