Gebiedsgerichte projecten
- Verkenning Zeeheldenbuurt en Bloemenbuurt
Uit de Kaart Integrale Planning (KIP) is gebleken dat in de Bloemenbuurt en Zeeheldenbuurt beheers- en vervangingsopgaven liggen voor riolering, wegen en bomen. Voorafgaand aan realisatie van de beheeropgave wordt een verkenning uitgevoerd. Het doel van de verkenning is om, in participatie met bewoners en belanghebbenden, in beeld te brengen welke opgaven spelen, welke ambities er zijn en of een integrale wijkgerichte aanpak meerwaarde heeft en (financieel) haalbaar is. De aanname daarbij is dat door een integrale en wijkgerichte aanpak meer toekomstbestendige keuzes worden gemaakt en hierdoor met dezelfde middelen meer mogelijk is. Specifiek speelt daarbij de vraag hoe de beheeropgaven (wegen, riolering, bomen), bestuurlijke ambities (E-transitie, klimaatadaptatie, biodiversiteit) en wensen uit de buurt gerealiseerd kunnen worden. Breder wordt bezien welke opgaven er liggen, welke ambities er zijn en hoe deze te koppelen zijn.
Ook wordt gestart met de planvorming van de Vogelbuurt, dit gebeurt op dezelfde wijze gebeuren als de Zeehelden-/Bloemenbuurt.
- Hakselseweg/Verlengde Maanderweg
In het project Hakselseweg/Verlengde Maanderweg komen (beheer)opgaven uit de verschillende vakdisciplines samen, te weten: wegen, riolering, bomen en verkeer. Voor ambities op het gebied van Operatie Steenbreek en klimaat is het vergroten van de groenvakken wenselijk maar geen opgave. De uiteindelijke keuze voor de herinrichting van de weg wordt binnen een intensief participatietraject gerealiseerd. Tijdens de voorbereiding van de werkzaamheden wordt ook afgestemd met de nutsbedrijven (waaronder het warmtebedrijf), om werk met werk te maken.
De volgende andere projecten worden in 2020 gestart of uitgevoerd:
Wegen
- Vervangen van de A.G. Wijersweg op een zo duurzaam mogelijke manier, waarbij de MilieuKostenIndicator (MKI) een belangrijk instrument is. Circulariteit staat hierbij voorop.
- Groot onderhoud aan de Klinkerbergerweg en afronding van de Eikenlaan.
- In combinatie met de gebiedsontwikkeling wordt groot onderhoud uitgevoerd aan de Verlengde Amsterdamseweg.
- Ter afronding van het afkoppelproject Bennekom fase IV wordt groot onderhoud gepleegd aan de Zassenkamp - Hullerbergerlaan/-weg.
- Groot onderhoud aan de Grootveld en Veldbeeklaan.
- Vervanging deel Vossenakker in combinatie met bomenvervanging, zoals gepland in het Bomenbeleidsplan.
Groen
- Hof van Putten e.o. Bennekom, vervangen niet vitale bomen en plantvakken.
- Uitvoeren masterplan begraafplaatsen: aanpassen diverse beplantingen, vervangen enkele paden, vervangen informatieborden, drainage begraafplaats Ederveen.
- Speelvoorzieningen, vervangen van een aantal toestellen en ondergronden (rubber tegels).
- Herinrichten van een tiental plantsoenen in de bebouwde kommen.
Bomen
- Vanuit bomen gaan we verder met de boomvervangingen (onder andere Vossenakker en Hof van Putten).
- Vervangen van zieke bomen en onderzoeken hoe om te gaan met de ziektes en plagen in het boombestand.
Technische installaties
Het beheer en onderhoud wordt uitgevoerd conform het onderhoudsplan voor de jaarschijf 2020. Daarbij worden drie verkeersregelinstallaties vervangen, de Willy Brandtlaan, Willem Dreeslaan en de kruising Slotlaan met de Molenstraat. Tevens wordt onderzocht of op basis van leeftijd parkeerautomaten vervangen moeten worden en wordt een nieuw systeem voor de centrumafsluiting gekozen.
Bos en natuur
Voor het onderhoud van bos en natuur werken we vanuit de beleid- en beheerkaders die we hebben vastgelegd in de Structuurvisie buitengebied ‘Ruimte voor kwaliteit’ en het Bosbeheerplan 2010 - 2022. De afgelopen periode hebben we steeds vaker voor een participatieve aanpak gekozen bij het beheer van ons areaal bos en natuurterreinen. Deze aanpak zetten we de komende tijd voort en sluit goed aan bij het gedachtengoed vanuit de Omgevingswet.
Spelen
In 2020 gaan we door met (veiligheids)inspecties en dagelijks onderhoud om de speeltoestellen veilig te houden.
Oppervlaktewater
Regulier onderhoud zoals verwijderen van waterplanten in kleine waterpartijtjes en vijvers en het onderhouden van pompen en fonteinen en kunstwerken met waterelementen. In het buitengebied worden op diverse locaties duikers en beschoeiingen vervangen en de watergangen onderhouden.
Openbare verlichting
Op het bedrijventerrein Frankeneng, diverse woonstraten en het centrum van Lunteren, worden lichtmasten en armaturen vervangen.
Civiele kunstwerken
Uitvoeren beheer en onderhoud conform onderhoudsplan jaarschijf 2020. Aan de civiele kunstwerk aan de Willem Dreeslaan inclusief het geluidsscherm wordt groot onderhoud uitgevoerd.
Riolering
- De rioolvervanging in de Boslaan te Lunteren.
- In de Hoofdweg Ederveen worden de inspectieputten gerenoveerd.
- Gestart wordt met een onderzoek naar maatregelen voor het omleggen van het transportriool Frankeneng.
- In het buitengebied wordt gestart met het vervangen en optimaliseren van de telemetrie (aansturing op afstand) van het drukriool.
- In de Van Irhovenlaan worden rioleringswerkzaamheden tegelijkertijd met opgaven aan de openbare ruimte opgepakt.
- Het participatieve planproces voor werkzaamheden aan de openbare ruimte van de Reehorsterweg is in 2019 gereed en wordt in 2020 uitgevoerd.
- Willem Witsenlaan: rioolvervanging en afkoppelen hemelwater openbaar gebied (samen met Wegen).
Wagenpark
In 2020 is de vervanging van zeven voertuigen voorzien. We zetten ons in om een zo duurzaam mogelijk gemeentelijk wagenpark te realiseren. Waar mogelijk worden er voertuigen vervangen door een duurzame(re) variant van aandrijving: elektrisch of met Compressed Natural Gas (CNG). In juli 2019 zijn door de overdracht van het SamenWerkBedrijf (SWB) naar ACV twaalf voertuigen overgenomen door ACV. Daarnaast worden er in de loop van 2019 nog enkele voertuigen afgestoten die overbodig zijn. Hiermee wordt de in 2016 beoogde verkleining van het wagenpark gerealiseerd.
Begraven
Continueren beheer en onderhoud van de begraafplaatsen. Daarnaast voeren we de volgende werkzaamheden uit:
- Bomen planten op begraafplaats Ede.
- We doen onderzoek naar het grondwater in verband met wateroverlast.
- Aanpassing entree Pothovenlaan Otterlo.
Vastgoed
In 2020 wordt verder gegaan met de verduurzaming van het gemeentelijke vastgoed. Er worden achttien panden naar het label A verduurzaamd (afgerond 18.000 m2). Een van deze panden is de Stationsweg 109 waar door een aantal ingrepen het A label wordt gerealiseerd. Het isoleren van wanden, vervangen van enkel- door HR++, LED verlichting, dakisolatie, aansluiten op het warmtenet en het vervangen of beter inregelen van installaties kunnen nodig zijn om naar een A label te komen. De ingreep is afhankelijk van de huidige technische staat van het gebouw.
Daarnaast wordt bij 7 andere panden een labelsprong gemaakt, hier is het niet haalbaar om het A label te behalen. Binnen de genoemde opgaven worden tevens vier panden aangesloten op het warmtenet.
In 2019 is onderzocht welke daken potentie hebben voor zonnepanelen en hoeveel m2 hier gelegd kan worden. Nu wordt hier bouwtechnisch naar gekeken. In 2020 wordt de aanleg van panelen aanbesteed, waarbij verwacht wordt dat we in 2020 ook al circa 300 panelen kunnen leggen op diverse panden.
In het kader van inclusie is toetsing om te voldoen aan het ITS (keurmerk voor toegankelijkheid) uitgevoerd. Dit heeft geleid tot een aangepaste uitvoering van de drie pilots in 2019 en 2020. Op basis van ervaringen met deze drie pilots wordt vergroten van de toegankelijkheid van al onze gebouwen verder uitgerold. Hierbij sluiten we aan op natuurlijke momenten, zoals bijvoorbeeld renovatie. Een van deze pilots is de sporthal 'De Soetendaal' in Bennekom, hier wordt de inclusie opgave gecombineerd met aanpassingen in het kader van duurzaamheid.
Ook wordt het onderhoud in regie systematiek tussentijds geëvalueerd, de resultaten hiervan worden meegenomen in de herijking van de vastgoednota.