Gezondheidsbeleid
In 2016 is de regionale visie Publieke Gezondheidszorg Gelderland-Midden vastgesteld. De regionale visie is gebaseerd op het concept 'positieve gezondheid'; niet slechts de afwezigheid van ziekten, maar het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. In 2018 heeft de rijksoverheid het Nationaal Preventieakkoord gesloten met meer dan 70 organisaties in Nederland, om te werken aan de aanpak van de belangrijkste veroorzakers van ziekten: roken, overgewicht en probleemdrinken. Samen met de lokaal bestuurlijke ambities op het gebied van (preventieve) gezondheid werken we de speerpunten uit in het lokaal gezondheidsbeleid. Hierbij gaan we in op de maatschappelijke opgaven uit de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018, die als basis worden gebruikt voor de landelijke nota gezondheidsbeleid en naar verwachting in 2019 nog uitkomt.
Huiselijk geweld
De regiovisie op de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties in de West Veluwe Vallei wordt eind 2019 geactualiseerd. De thema’s vanuit het landelijk programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ vinden hierin een plek. Het bijbehorende uitvoeringsplan bevat de activiteiten die iedere gemeente gaat ondernemen.
Wij gaan onze toezichthoudende rol op het gebruik van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling verder vormgeven. Er is landelijk, regionaal en lokaal extra aandacht voor de verbinding tussen zorg en veiligheid, bijvoorbeeld vanuit het landelijk programma Geweld hoort nergens thuis maar ook in ons jeugdbeleidsplan. Voor het behalen van deze doelen en resultaten zijn we afhankelijk van medewerking van partners met autonome bevoegdheden uit verschillende ketens.
Veilig Thuis is ondergebracht in een zelfstandige stichting onder bestuurlijke verantwoordelijkheid van Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. In het najaar van 2019 start een evaluatie van deze positionering; mogelijk brengt dit veranderingen met zich mee. De aanscherping van de meldcode met ingang van 1 januari 2019 zorgde voor een toenemend beroep op Veilig Thuis. De verwachting is dat dit in 2020 ook zo zal zijn. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ziet toe op de kwaliteit van de dienstverlening van Veilig Thuis-organisaties.