Kwaliteit leefomgeving

Kwaliteit leefomgeving

Provinciaal programma Leefbaarheid
In het kader van het nieuwe bestuursakkoord van het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland zullen vanuit het provinciale programma Leefbaarheid dorpendeals (kan ook om wijken gaan) worden afgesloten met Gelderse gemeenten. Voor Ede bieden deze deals een kans om bewonersissues uit de gebiedsagenda’s te verbinden met beleidsissues uit de stadsvisie/omgevingsvisie landelijk gebied en omgekeerd. 

Omgevingsgericht beleid - Omgevingswet
De rijksoverheid werkt aan de bundeling van wetten in de Omgevingswet. Naar verwachting wordt dit in 2021 van kracht (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/omgevingswet).

De gemeente Ede is verantwoordelijk voor het beheer van de fysieke leefomgeving. De wijze waarop de gemeente invulling geeft aan deze verantwoordelijkheid is opgenomen in beleid. Op dit moment is het beleid veelal sectoraal uitgewerkt in diverse beleidsdocumenten. Wij hebben de ambitie om te komen tot een omgevingsbeleid voor de fysieke leefomgeving zodat onderlinge samenhang in het beleid ontstaat, het beleidskader eenvoudiger wordt en meer ruimte geboden kan worden aan initiatieven.

Klimaatverandering
Vanwege klimaatverandering moeten we niet alleen leren omgaan met piekbuien, maar ook met de gevolgen van langdurige droogte. Zeker tegen de rand van de Hoge Veluwe kan ineens veel regen vallen. Met name in sterk verstedelijkte gebieden speelt ook het optreden van hittestress een toenemende rol van betekenis. Dit alles heeft negatieve gevolgen voor de leefomgeving.

Klimaatveranderingen hebben ook invloed op onze flora en fauna, zo krijgen we te kampen met uitval van beplanting tijdens langdurige droge periodes en krijgen invasieve soorten zoals onder andere de Japanse Duizendknoop en de eikenprocessierups meer kans om zich te verspreiden.

Circulaire economie en duurzaamheid
De gemeente Ede wil in 2050 energieneutraal en circulair zijn. Deze ambities sluiten ook aan bij wat is afgesproken in het interbestuurlijke programma van provincies, gemeenten en waterschappen, het grondstoffenakkoord en het landelijke klimaatakkoord. Doelen die daarin genoemd worden en waar we ons via de VNG aan gecommitteerd hebben:

  • Nederland circulair in 2050.
  • Vanaf 2030 alle overheidsaanbestedingen en alle uitvragen circulair.
  • In 2021 beschikken we over een concrete vraag naar circulaire producten en diensten bij overheidsopdrachten.
ga terug