Preventieve ondersteuning

Maatschappelijke ondersteuning

Maatschappelijke ondersteuning

  1. We stimuleren initiatieven van bewoners die zich willen inzetten voor hun straat, buurt of wijk via sociaal werkers en wijkregie en monitoren of dit aansluit bij de behoeften van inwoners.
  2. We voeren de activiteiten uit de nota Mantelzorgbeleid uit.
  3. We stemmen de inzet ten aanzien van vrijwilligers af op doelstellingen gebiedsagenda (waar mogelijk).
  4. We verbinden Initiatieven in wijken, buurten en dorpen actief met elkaar.
  5. Buurt-, wijk- en dorpshuizen in staat stellen om vragen van bewoners op te halen en deze te vertalen in een vernieuwd (activiteiten)aanbod.
  6. We werken samen met Malkander verder aan het actieplan Eenzaamheid.
  7. Vanuit een strategische samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede ontwikkelen we als gemeente samen met partners en hogeschool werkpraktijken voor het samenspel tussen formele en informele ondersteuning met daarbij nadruk op het versterken van de informele ondersteuning.
  8. We bieden per 2020 op basis van een nieuwe visie onafhankelijke cliëntondersteuning met een focus op informele ondersteuning en met een verbreding van de doelgroep.
  9. Gemeente Ede heeft in haar personeelsbeleid aandacht voor inwoners met afstand tot de arbeidsmarkt.

Preventieve jeugdhulp
Maatschappelijke resultaten en bijbehorende activiteiten worden opgesteld in het kader van het nieuwe Beleidsplan Jeugd en Onderwijs en het uitvoeringsplan. In het najaar 2019 wordt de gemeenteraad hierover geïnformeerd.

Inburgering en maatschappelijke begeleiding statushouders

  1. Vorm geven van het inburgerproces zoals genoemd in de kaders van de nieuwe Wet Inburgering die op 1 januari 2021 van kracht moet worden. In de eerste plaats wordt gestart met het vormgeven van de brede intake en de ontwikkelen we het Plan Inburgering en Participatie. We bereiden de implementatie van de wet voor zodat deze op moment van vaststelling kan worden uitgevoerd; waar mogelijk starten we in 2020 met de nieuwe methodiek en werkprocessen.
  2. Doorontwikkeling van het inburgerprogramma waarin opleiding (taal), participatie (waaronder werk) en inburgering, al dan niet gecombineerd, door de gemeente worden aangeboden.
  3. Verbinding met activiteiten Werkkracht, Vluchtelingenwerk, Woonstede, wijkregie, Sociaal Teams, etc. (conform de afspraken die gemaakt zijn tussen deze partijen).

Volwasseneneducatie

  1. Opstellen en uitvoeren van de 'Edese aanpak van het stimuleren van geletterdheid'. Deze richt zich op het vergroten van het onderwijsaanbod, de bekendheid met het thema geletterdheid, het werven van de doelgroep (met name NT1) en het vergroten van deskundigheid bij professionals die met de doelgroep te maken hebben. Uitgangspunt is de hiervoor beschikbare budgetten in samenhang met elkaar in te zetten (ontschotten).
  2. Er wordt enerzijds gewerkt aan de samenhang met rekenen, lezen en schrijven, spreken en luisteren en digitale vaardigheden, maar ook aan de samenhang tussen participatie, volwasseneneducatie en inburgering. In het najaar van 2019 wordt hiervoor een plan van aanpak opgesteld waarin onder andere wordt beschreven welke prioritering van doelgroepen wordt gehanteerd.
  3. We ontwikkelen een aanpak om in 2024 regie te kunnen voeren over de aanpak van basisvaardigheden. Hiervoor werken we samen met partijen uit de domeinen onderwijs, werk, gezin, gezondheid en verwante terreinen.
ga terug