Individuele ondersteuning

Maatwerkvoorziening

Maatwerkvoorziening Wmo

  1. Het investeren in laagdrempelige ontmoetingsplekken, zodat meer inwoners d.m.v. informele ondersteuning kunnen worden geholpen.
  2. Het voeren van meer regie op herindicaties, zodat er substitutie van zware naar lichte(re) vormen van ondersteuning plaats gaat vinden.
  3. Het verder opschuiven van ‘zorgbeleid’ naar ‘woonbeleid’ in de maatschappelijke opvang en beschermd wonen (extramuralisering). Mensen wonen zo normaal mogelijk. Dat is 'in de wijk' en niet in de zorginstelling.
  4. Het verder ontwikkelen van een aanbod van Wmo-producten/arrangementen, waardoor zoveel mogelijk passende zorg kan worden geboden.
  5. Het monitoren van de effecten (zwoel inhoudelijk en financieel) van de ombuigingsmaatregelen en van de invoering van het abonnementstarief Wmo (inclusief de te verwachten aanzuigende werking m.b.t. thuisondersteuning).
  6. Het inzetten van - als dat veilig is - zo veel mogelijk ambulante hulpverlening, zodat vrouwen en kinderen in hun eigen omgeving hulp krijgen in plaats van opname in de vrouwenopvang. Ook voeren we in 2019-2020 een pilot uit waarin kinderen in de vrouwenopvang meer begeleiding krijgen.
  7. Het vanuit het landelijk programma ‘Geweld hoort nergens thuis (2018-2021)’ uitvoeren van activiteiten en projecten in de regio West Veluwe Vallei die aansluiten bij de landelijke thema’s. Dit zijn onder andere een project plegeraanpak, een project schadelijke traditionele praktijken en bijv. ook de ontwikkeling van MDA++.
  8. Het maken van nieuwe afspraken met zorg- en veiligheidspartners in het jeugddomein (onder andere Veilig Thuis, GI, Raad voor de Kinderbescherming, Justitie, Sociaal teams) om effectief en snel passende hulp te organiseren. De leeftijd van 18 jaar is geen belemmering om maatwerk te blijven bieden.
  9. Het onderzoeken van mogelijkheden om crisisopvang zo lokaal mogelijk en kleinschalig in Ede aan te bieden.

Maatwerkvoorziening Jeugdhulp

  1. Op basis van het in juli 2019 vastgestelde Jeugdbeleidsplan wordt een uitvoeringsplan geschreven. Dit uitvoeringsplan bevat concrete doelen, resultaten, indicatoren en streefwaarden. Eind 2019 wordt dit plan aangeboden aan de gemeenteraad en vormt daarna onderdeel van de programmabegroting.

Maatwerkvoorziening Participatie

  1. Problematische schuldenproblematiek bij onze inwoners wordt adequaat opgepakt met het product ‘Op tijd erbij’. In de pilot Ede-West is ervaring opgedaan met deze werkwijze. Samen met het Sociaal Team bieden wij ongevraagd hulp aan de inwoners met mogelijk problematische schulden.
  2. Samen met ketenpartners en ervaringsdeskundigen is gewerkt aan de producten ‘Nazorg uit Voorzorg’ en ‘Preventie Jongeren’. Nazorg uit Voorzorg beoogt, door middel van gedragsverandering te voorkomen dat inwoners nogmaals in de financiële problemen raken.
  3. Met het product ‘Preventie Jongeren’ is een verbinding gemaakt met scholen. Zo willen we als effect realiseren dat er minder schooluitval voorkomt vanwege schuldenproblematiek. In 2020 worden concrete activiteiten op school georganiseerd in samenspraak met de zorgcoördinatoren op de scholen.
  4. Uit de nota ‘Effectiviteit van het Minimabeleid 2015’ bleek dat de integrale samenwerking binnen het sociaal domein een verbeterslag behoeft. Deze verbeterslag heeft ons geholpen om de dienstverlening naar onze inwoners op een hoger niveau te brengen. De interne werkprocessen zijn hierop afgestemd. Wij gaan onderzoeken of onze inwoners dit ook zo ervaren. Dit gebeurt met een klanttevredenheidsonderzoek.

Daarnaast zijn de effecten van de inkomensondersteunende regelingen onderzocht in de Minima Effect Rapportage (MER 2019). De conclusie luidt dat de financiële positie van inwoners met lage inkomens in de gemeente Ede overwegend goed is en verbeterd ten opzichte van 2016. De aanbevelingen uit de MER 2019 worden beoordeeld op toepasbaarheid binnen de Edese uitvoering in 2020 en volgende jaren.

ga terug